Halaska Gábor – Új építésű lakásárakban várható csökkenés?

Amikor eladni akarunk akkor mindig azt gondoljuk, hogy az én lakásom mondjuk 500 ezer forintot ér négyzetméterenként aztán a piac majd megmondja, hogy az valószínűleg csak 380 de én 500 gondoltam.

Az új építésűnél ez kicsit máshogy van, egyrészt az alku lehetősége az új építésnél nem is annyira jellemző. Ha alkuszik az ember akkor megpróbál egy kocsibeállót vagy egy tárolót belealkudni vagy egy konyhabútort.

Eleve más lett piac és ugye van egy olyan dolog, hogy nem lett olcsóbb sem az építő anyag úgy istenigazából munkaerő, sem lett olcsóbb, de viszont sokkal tovább tart felépíteni mert ugye csúszások vannak vagy néha a hatósági engedélyek sem biztos, hogy olyan gyorsan jönnek.

A vállalkozónak minden hónapban amikor el kell tartania a projekt céget az neki költség tehát ha nem 1,5 év alatt jut a projekt végére, hanem 3 év alatt akkor neki magasabb lesz a költsége. Én abban nem hiszek, hogy az új piacon érdemi árcsökkenés lesz.

Olyan lehet, hogy mondjuk 100 lakásból 90 az nagyon jó és könnyel elmegy, de azért mindig van egy olyan 10-15% ami nem olyan jó fekvésű nem olyan elosztású mert úgy jött ki a tervben. Ezek az úgynevezett beragadt lakások és ezekre biztos, hogy lesznek akciók hiszen van egy fejlesztő ő, ha nem akarja vagy nem is tudja kiadni a lakásokat, hanem úgymond a nyakán maradt idézőjelben egy bizonyos időtávon ez a rossz fekvésű rossz elosztású túl nagy lakás általában ezek szoktak lenni. Tehát fél áron nem fogja senki eladni, de mondjuk 5-10% esetenként a további vírus előtti irányokhoz képest én azt gondolom, hogy előfordulhat, ha nem is készpénz formájában, de úgy, hogy bebútorozzák a lakást és bútorral adják tovább, ami eddig bútor nélkül volt vagy ajándék kocsibeálló ajándék garázs ajándék tároló.

Viszont az új piacon nagyon fontos dolog azon túl, hogy nem lett olcsóbb, sőt drágább lett a forint euró miatt 10-15% nő az építésnek a költsége tehát ezek nem nagyon lettek olcsóbbak.

Másrészt pedig, hogy az új piacon a 27%os áfa visszaérkezett nagyon kevés az 5% áfás projekt nagyon visszaesett az új építés már tavaly ősszel. Ez megint nem egy statikus dolog mert az új építés az alaphangon 1,5-2,5 évig tart a tavaly év vége felé elkezdett újépítéseknek kellene majd beérni 2021 év végén 2022 elején. Tehát akkor lesz majd kicsi a kínálat most még relatíve nagy a kínálat, de azért mivel nem volt nagyon gond az eladással ezért a relatíve kínálat mellett a legtöbb lakás azért már el van adva, ami már épülőfélben van. Olyan projektekkel lehet gond, ahol még csak a fölmunkák vannak meg és ott van a tábla, hogy eladó új lakások. Mert, ha ott még csak a lakások 5-12% át adták el akkor megkérdőjeleződhet az is hogy a beruházónak érdemes lehet visszafizetni az előlegeket és elhalasztani a lakásépítést egy olyan időszakra amikor majd érdemes. Tehát hogyha valaki új lakást keres most vevőként arra figyeljen, hogy nagyon nagyon megbízható beruházó legyen és olyan ház legyen, ahol az eladottság azért már nem olyan rossz. Mert azért egy nagyon kezdeti fázisban lévő projekt, ha be is fejeződik valószínűleg nem lesz túl gyors.

#ingatlandiplomata

This error message is only visible to WordPress admins
Error: Connected account for the user zatikadam does not have permission to use this feed type.
<