Sándorfi Balázs – Lakáshitelezés 2020-ban.

Ugyebár itt nagyon sok tényezőt kell figyelembe venni tehát hogy befektetőként vesszük ezt a lakást vagy pedig saját magunknak vesszük. Ha befektetőként vesszük ezt a lakást akkor gyakorlatilag azokat az alternatívákat is vizsgálnunk kell, hogy milyen egyéb alternatívák állnak rendelkezésre. Tehát hogy mondjuk egy államkötvénnyel, ami a tavalyi év közepén nagyon népszerű lett mennyire tud versenyezni az ingatlanpiac.

Azt gondolom, hogy egy ilyen környezetben, ahol most vagyunk elég nagy a bizonytalanság pont azért, mert egy teljes Airbnb üzleti modell megremegett és bizonytalanságot okozott.

Lehet hallani arról, hogy piacra kerülnek jobb áron ingatlanok. Sokan azt gondolják, hogy a gazdasági fellendülés az egy ilyen V alakú formát fog felvenni és azt gondoljuk, hogy gyorsan vissza fog állni a gazdaság. Azok számára azt gondolom, hogy érdemleges lehet egy jó áron lévő ingatlanban beszállni amennyiben van rájuk egy hasznosítási koncepciójuk ebben az esetben, hogy hitelből tegye ezt meg.

Azért hitel oldalról elmondanám, hogy nagyon érdekesen alakul a piac mert a hosszútávon rögzített kamatozású hiteleknek a kamatozása alig-alig változott tehát minimális a változás. Gyakorlatilag a válság előtti szinten elérhetőek a lakáshitelek.

Ha egy kicsit visszatekerjük az időt 4-5 hónappal az év elejére akkor azt látjuk hogy magasabbak voltak az árak de a kamatszint az ugyan itt volt tehát most tudunk találni jobb vételeket és szintén történelmileg mélyponton lévő kamatszinten tudunk lakáshitelhez jutni.

Hogyha valaki nagyon ügyes akkor én azt gondolom, hogy hosszútávra rögzített lakáshitel kamatot könnyen meg tud fogni. Mindebből az következik hogyha jól tud ingatlant választani és jó áron éri el és megfelelő hitel minősítéssel rendelkezhet a bankoknál akkor egy jó hitelt fog hozzá kapni.

Összeállhat mindazon eleme, ami miatt beléphet a piacra és tud vásárolni.

Ádám: Ez nagyon bíztatóan hangzik legalábbis annak, akinek jó a hitel bírálata. Akkor ebben van lehetőség?

Én azt gondlom hogy tegyük azt is tisztába, hogy jelenleg is van hitelezés a bankoknál, de borzasztóan nagy a bizonytalanság a jövőt illetően ezért szigorúbban hiteleznek a bankok, de ma is lehet lakáshitelt felvenni.

Mennyivel lett nehezebb most lakáshitelt felvenni, mint az év elején?

Egyértelműen azt lehet elmondani, hogy azok, akik a válság által legjobban érintett szektorokban dolgoznak (vendéglátás, szálláshely, turizmus,) vagy van egyébként repülőgép pilóta ügyfelünk, akik szintén hihetetlen sokat keresnek, de emellett az extra fizetés mellett is pilótaként felvenni hitelt nem egy egyszerű dolog.

A legjobban veszélyezetetett szektorokban dolgozók vannak a legnehezebb helyzetben. De esetünkben sem lehetetlen a hitelfelvétel ha igazolni tudják a bank számára azt, hogy miért nem fog megszűnni a jövedelmünk és tudjuk biztosítani a hitel visszafizetést akkor igen is eltudjuk érni a hitelt.

Nézzük meg az egyéb kondíciókat, az nagyon fontos, hogy ma átalakult az ingatlanpiac már csökkentek az ingatlanárak és alapvetően az is jellemző, hogy pontosan emiatt a bankok az ingatlan piaci értékének 80% -ig adtak hitelt ma sokkal jellemzőbb az, hogy mondjuk Budapesten is inkább 70%-ig mennek el, a korábbi 80% határ az inkább 70%.

Egyébként az ingatlan értékbecslésnél is már konzervatívabbak lettek a megközelítések. Tehát hogyha én veszek ma 50 millió forintért egy lakást az könnyen előfordulhat, hogy 42 millióra fogja értékelni a bank.

És ha a bank 42 millióra értékeli és annak veszi a 70%-át akkor az ugye minimálisan 28 millió forint fölött vagyok, ami alig több mint 50% a teljes vételárnak, tehát itt van egy ilyen korlát is.

Természetesen hogyha a bank szigorít akkor a jövedelemhez képest is. Tehát hogyha nekem van egy igazol jövedelmem mondjuk 550 ezer Ft akkor lehet, hogy korábban ennek a feléig 275 ezer Ft-ig engedett elmenni a törlesztőjének a bank. Ma vélhetően nem fognak idáig elengedni csak modjuk 210-220 ezer Ft-ig.

Összefoglalva, szigorodott a banki hitelezés, de nem lehetetlen hitel felvenni azok számára, akik fel tudják mutatni, hogy ki tudják fizetni a hitelüket.

És még egy fontos jelenségre hívnám fel a figyelmüket az az, hogy a bankok közötti különbségek megnőttek. Sokkal gyakrabban fordul elő az, hogy A banknál ugyan az a hiteligénylés nem kap hitel míg B banktól megkapja a hitelt.

A legfőbb oka ennek, hogy a modern történelemben még nem látott gazdasági válságot élünk meg aminek járvány háttere van. Nagyon nehéz prognosztizálni bármit is.

#ingatlandiplomata

<