Podcast

A Kaució podcast adásait a továbbiakban meghallgathatjátok a Portfolio.hu Podcastjai között is!

Napjainkban a Kaució szó a hétköznapi használatban egy kicsit szitokszóként van elterjedve, főként ingatlanbérbeadás kapcsán találkozik vele az ember és kulcsfontosságú részét képezi a bérleti szerződésnek. Ha megértjük létjogosultságát és a bérleti szerződés megfogalmazásakor figyelünk arra, hogy az mit jelent, konzultálunk ügyvéddel az aláírás előtt akkor csökkenthetjük az ingatlanbérlés kockázatait mindkét fél oldaláról.

A podcast abban segít kedves hosszútávú bérbeadó ingatlantulajdonos és ingatlanpiac után érdeklődő, hogy több információval vértezzelek fel a továbbiakban. Ingatlankezelőként testközelből látom, hogy mind a külföldi mind a magyar tulajdonosoknak, folyamatos hiteles információra van szüksége a jó döntések meghozásához. És ezt mindig jobb egy szakértőtől egyenesen megkapni.

Olyan hiteles, szakértő emberekkel beszélem át az eseményeket akik szakmaibb szemszögből látják az összefüggéseket és olyan meglátásaik vannak amire talán nem is gondolunk. Több nézőpont, több információ, amit mindenhol: otthon, autóban, futás közben hallgathatsz. Csak gyakorlati tudás, semmi elmélet.

A Kaució Podcast adásait meghallgathatjátok itt a Soundcloud linkeken, lejjebb görgetve a konkrét podcast adásokra kattintva illetve a Spotify, Anchor.fm, Google podcast és Apple Podcast felületeken.

A képekre kattintva az egyes beszélgetések részletesebb leírását olvashatjátok: a beszélgető partnerről tudhattok meg többet illetve a podcastben érintett összes téma idősávjait is kigyűjtöttük nektek. Így akár egyből odalehet tekerni a számodra érdekesebb részhez:A Kaució Podcast mai vendége Posta Tibor, HotelTV specialista, a SAT.HU antenna szakáruház ügyvezető tulajdonosa, Szó volt többek között arról, hogy mi a különbség a műholdas, a digitális és a kábeltévé között, mi számít legális TV műsor lementésnek, mi az utp és a coax kábel és mire érdemes ezek kiépítésénél figyelni egy rövidtávon kiadott és egy hosszútávon kiadott lakás felújításánál.

A mai vendégem Keszthelyi Péter, ingatlanértékesítő, akivel beszélgettünk a budapesti ingatlanpiacról, arról hogy mi a különbség ingatlanközvetítő és ingatlanértékesítő között, a techcégekről mi a véleménye az ingatlanpiacon, milyen területeken lennének hasznosak valamint Péter egyik specialításáról: hogyan érdemes a bérlőjelöltetek megszűrni.

A mai vendégem Balla Ákos, a Balla Ingatlan alapító tulajdonosa, aki immár másodszorra fogadta el a meghívásomat a Kaució podcastbe 2020 áprilisa után. Ismét sok területet érintettünk: belvárosi piacot, szállodák vs rövidtávú kiadók, panelpiac, Budapest külvárosi piac, Budapest agglomeráció, vidéki ingatlanpiac.

A mai vendégem Koji László, Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke, a BKIK tiszteletbeli elnöke, általános alelnöke, az MKIK Építésgazdasági Kollégium elnöke, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke. Eddigi munkáját az építőipari szakma a Lechner Ödön építőipari díjjal ismerte el 1997-ben, a Parlament pedig a Magyar Köztársaság Érdemrend Ezüst fokozatával 1998-ban illetve 2018-ban az Év vállalkozójának választották.

A mai vendégem Székely József, a Garzonszépítők és a Generál Kommandó alapító tulajdonosa, 2013 óta vannak jelen az építőipari szegmensben és végzik el lakások, családi házak,irodák, üzlethelyiségek teljes körű belső átépítését, felújításá, építését kisgenerál kivitelezőként 30 fő saját kollégával.

Friedmann Tamás, ingatlanszakértő és matchmakerrel, a Friedman Properties alapító tulajdonosával beszélgettem kötetlenül az e heti podcastben. Szóba került az irodapiaci albérletek kérdése, a belvárosi albérletek, a budapesti ingatlanpiac, a digitalizáció és mik azok amik a covid után is velünk maradhatnak.

A mai podcast adásban Ditróy Gergely-el a Portfólio.hu ingatlandivízió vezetőjével beszélgettem. Szóba került többek között az irodák helyzete, az újépítésű lakáspiacon bejelentett 5%-os lakásáfa, a logisztikai piac, a koronavírus milyen gondolkodásbeli forradalmat hoz az ingatlanpiacra.

Erő Zoltán építész, urbanista Budapest főépítésze. A Palatium Stúdió Kft egyik alapítója, a Kortárs Építészeti Központ alapító kurátora. 2004 és 2014 között a budapesti 4-es metró építész generáltervezőjeként a tervezőhálózat irányításáért, az egységes építészeti koncepcióért volt felelős. a 4-es metró négy állomásának vezető tervezője. Rendszeresen tart előadásokat, szakfolyóiratokban publikál.

Kövesdi Marcell első ingatlanirodáját 2000-ben nyitotta még az egyetemi évei alatt, majd a 2000-es évek elején megalapította a Színes Ingatlan Horizont hirdetési újságot, amely éveken keresztül piacvezető volt. A tulajdonában lévő Házbank.hu 2010 márciusa óta szolgálja ki az ingatlanközvetítő irodákat ügyviteli rendszerrel, mára több mint 250 iroda, közel 70.000 ingatlan megjelenítésével.

Dr. Bajcsay Gergellyel a Bajcsaylegal alapítójával beszélgettünk, hogy milyen folyamatban lévő ügyeket érintett a hirtelen márciusi leállás bérlet és adásvétel tekintetében, a vis maior mint a szerződésben lévő jogi fogalom hirtelen mennyire fontos lett. Egy-két konkrétabb példával ami hasznos lehet minden hallgatónak. Érintettük azt a beszélgetésben,hogy mire érdemes figyelni a bérleti szerződés összeállításakor a későbbieknek. Tanulságos adás, sok példával.

Kőszegi Zoltánnal a CDC Ingatlan egyik tulajdonosával több témát is érintettünk, de az egyik legérdekesebb közülük a kisgyerekes családok albérlethez jutásának a nehézségei és szabályozása volt. Emellett még szóba került a csendes budapesti belváros, előjöttek a 2012-2014-as időszak aranyévei is, a külföldi befektetők, a budapesti ingatlanpiac likvid, az idei nyár albérletpiaca a koronavírus miatt változni fog.

A mai Kaució Podcastben Török Dávid Ingatlanszakértővel az Otthon Centrum 2018 és 2019 év tanácsadójával beszélgettünk, hogy mi történik most az ingatlanpiacon, miben változtatta meg az elmúlt hónap az ingatlanvásárlást, Budapesten melyik kerületek fejlődhetnek a közeljövőben, valamint, hogy mit tanácsol a lakást vásárlóknak: Ismerjük meg a saját pénzügyi helyzetünket ingatlanvásárlás előtt .

A Kaució Podcastben ismét egy igen érdekes téma kerül terítékre Danóczy Balázzsal a Rentingo.com tulajdonos-ügyvezetőjével Beszélgettünk többek között arról, hogy a rövidtávú lakások kényszerű átállása fejleszti a hosszútávú bérbeadási piacot, hogyan változik meg az albérletkeresés, milyen típusú lakást érdemes venni, milyen trendeket várhatóak.

A Kaució Podcastben Szigeti Péterrel a rövidtávú lakásmenedzsmenttel foglalkozó Cohost4Budapest tulajdonos-ügyvezetőjével beszélgettem. Szóba került, hogy aktív szereplőként milyen forgatókönyvekkel számol az idei évben, mit éltek meg az elmúlt hónapokban, mit lát az albérleteknél mi érződik ebből, valamint mit tanácsol a hosszútávú bérbeadóknak az idei évre.

Halaska Gábor az Otthonterkep.hu csoport vezető elemzője a Kaució podcastben, egy nagyon jó hasonlatot mondott arra hogy jobban megértsük az ingatlanpiac működését: "Az ingatlanpiac olyan mint egy hosszú vasúti szerelvény, sokáig tart felgyorsítani, de a fékútja is nagyon hosszú". Szóba került a bizonytalanság, a rozsdaövezeti 5%-os áfa és az újépítésű lakások helyzete is a podcast címében szereplő lakás helyszín kiválasztás kritériumai mellett.

Balla Ákossal a Balla Ingatlan alapító tulajdonosával beszélgettünk a Kaució Podcastben: hogyan dolgoznak jelenleg, hogyan alakítja a turizmus az albérleti piacot. Szó volt arról, hogy a karantén miatt milyen új funkciókat kell tudnia egy lakásnak és ez miatt egy következő költözésnél a lakásba milyen új funkciókra érdemes figyelni és kérdeztem arról is, hogy mit érdemes most venni a hazai ingatlanpiacon.

<